Skip to main content

Wat is ghee?

Ghee is geklaarde boter en is ontzettend gezond. Ghee bevat namelijk korte-keten vetzuren, ook wel bekend als butyraat of boterzuur. Butyraat is voeding voor gezonde darmbacteriën. Hoe meer voeding je geeft aan gezonde darmbacteriën, hoe gezonder je darmen worden. Daarnaast beschermt butyraat je darmslijmvlies. Dit is voor iedereen belangrijk, maar nog meer voor mensen met een leaky gut/lekkende darm. Bij een lekkende darm is je darmslijmvlies namelijk beschadigd.

Ook als je een caseïne- en lactose-intolerantie hebt, kan je ghee eten

Ben je intolerant voor caseïne of lactose? Dan kan je gewoon ghee eten. Door het koken van de boter haal je namelijk de melkeiwitten eruit. Een paar jaar geleden had ik zelf een caseïne-intolerantie en ghee gaf bij mij nul reactie. Ik zou het zeker een keer proberen, want ghee heeft echt een helende werking.

Wat kun je doen met ghee?

Je kunt echt alles doen met ghee. Je kunt er in bakken, braden en frituren. Ik vind het zelf heerlijk om toe te voegen aan mijn havermoutpap met gebakken appel en kaneel. Ghee heeft een nootachtige smaak, dus in deze combinatie lijkt het net alsof je appeltaart eet. Daarnaast wordt ghee al jaren gebruikt in de ayurvedische geneeskunde voor massages en detoxkuren. Als je ghee gebruikt bij het maken van kitchari heb je een goede maaltijd waarmee je afvalstoffen uit je darmen kunt verwijderen. Het recept van kitchari vind je terug in mijn receptenboek.

Het recept

Benodigdheden

  • 250 g ongezouten roomboter van grasgevoerde koeien. Ik koop zelf altijd de roomboter van Kerrygold bij Albert Heijn.
  • Glazen pot
  • Kaasdoek, notendoek of koffiefilter

Bereidingswijze

  1. Doe de boter in een steelpan en laat het zachtjes smelten.
  2. Kook nu de boter op een lage temperatuur. Schep ondertussen het witte schuim weg. Als er na een tijdje geen nieuw schuim meer ontstaat, dan is het kookproces klaar. Meestal duurt het 15 minuten.
  3. Doe een kaasdoek of koffiefilter in een glazen pot. Giet hier de boter doorheen. Zo zorg je dat de gestolde eiwitresten niet in de glazen pot komen.
  4. Laat de ghee stollen en afkoelen. Je kunt de ghee zowel buiten of in de koelkast bewaren.

Ps: zelf ghee maken is een stuk goedkoper dan de kant-en-klare ghee uit de supermarkt.