Skip to main content

Heb jij je 25e verjaardag al gevierd? Dan is dit artikel interessant voor jou. Na je 25e levensjaar neemt namelijk de productie van collageen af. Collageen is een belangrijk eiwit in ons lichaam. 30% van het totale eiwit in ons lichaam bestaat zelfs uit collageen. Een goede reden voor jou om je te verdiepen in alle collageensoorten en -producten.

Collageen type 1, 2 en 3

Als je op zoek gaat naar een collageenpoeder, dan staat er vaak bij: ‘Collageen type 1’ of ‘Collageen type 2’. Maar wat is dit precies? In je lichaam zijn er maar liefst 28 typen collageen. Daarvan zijn type 1 t/m 3 de meest voorkomende collageensoorten in je lichaam. Zo bestaat meer dan 90% van het collageen in je lichaam uit type 1.

  • Collageen type 1: belangrijk onderdeel van de huid, bloedvaten en bindweefsels. Zo verbetert type 1 de hydratatie en elasticiteit van de huid, dus goed tegen fijne lijntjes en rimpels. Daarnaast versterkt het je haar en nagels, en helpt het bij het herstellen van spieren, gewrichten en botten.
  • Collageen type 2: vind je voornamelijk terug in kraakbeen, waardoor dit type collageen goed is voor het ondersteunen van je gewrichten.
  • Collageen type 3: komt voornamelijk voor in de darmen, bloedvaten en spieren. Type 3 wordt meestal ingezet met type 1 bij darmgenezing.

Het verschil tussen runder- en viscollageen

Als je op zoek gaat naar een collageenpoeder, dan kan je meestal kiezen uit rundercollageen en viscollageen. Het verschil is niet alleen de bron, rund of vis, maar ook het type collageen. Zo bevat viscollageen alleen type 1. Viscollageen is dus goed voor je huid, bloedvaten, bindweefsels, haar en nagels. Rundercollageen bevat type 1 en 3. Mocht je collageenpoeder willen nemen om je darmen te herstellen, dan is rundercollageen een betere optie voor jou.

Drie elementen waar je op moet letten bij het kopen van collageen

  1. De juiste vorm: gehydrolyseerd collageen of collageen hydrolaat. Bij gehydrolyseerd collageen zijn de eiwitten geknipt tot kleine eiwitdeeltjes (peptiden). Peptiden kunnen sneller en beter worden opgenomen door het lichaam.
  2. Het bevat vitamine C (ascorbinezuur): vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen. Je hebt dus voldoende vitamine C nodig in het lichaam om ook daadwerkelijk collageen aan te maken. Vitamine C kunnen we niet in ons lichaam opslaan, waardoor we deze vitamine altijd moeten binnenkrijgen via voeding of suppletie.
  3. Het bevat het juiste aminozuurprofiel: collageen bestaat uit 18 soorten aminozuren. Hiervan bestaat 55% uit proline, glycine en hydroxyproline. Check altijd de percentages bij het aminozuurprofiel van het supplement. Staat het aminozuurprofiel niet vermeld op de collageenpoeder of op de website, dan is de kans groot dat de combinatie van aminozuren niet optimaal is.

Collageenproducten die ik gebruik

Ik gebruik voornamelijk collageenproducten voor mijn huid en darmen. Hoe ouder je wordt, hoe meer de elasticiteit en hydratatie uit je huid verdwijnt. Dit wil ik zoveel mogelijk voorkomen, daarom neem ik elke dag collageenpoeder voor mijn huid. Daarnaast neem ik regelmatig bottenbouillon van grasgevoerde runderen. Bottenbouillon is rijk aan verschillende typen collageen (1 t/m 5) en heeft mij enorm geholpen bij het herstellen van mijn darmgezondheid.

Vitakruid Collageen Solugel poeder. Met kortingscode GOALH10 krijg je 10% korting.
Bio Oerbouillon rund.