Skip to main content

Een week geleden ben ik met het AIP dieet begonnen. Dit was best wel even heftig en een hele omschakeling! Ik at al een tijdje glutenvrij en melkvrij, maar nu kan ik ook geen noten, zaden en peulvruchten eten. En ook geen koffie, dat mis ik nog het meeste van allemaal haha. Stiekem was dit toch wel een soort houvast als ik op sommige dagen weer last had van vermoeidheid. Maar goed, liever geen koffie en zonder Hashimoto-klachten leven, dan wel koffie en niet optimaal voelen.

Nu in de tweede week begin ik al een beetje te wennen aan het dieet. Ik zie het nu als een soort uitdaging om met beperkende middelen toch een lekker recept te maken. Zo had ik deze week echt zin in kaas en dat resulteerde in deze vegan pasta met kaassaus. De basis van de kaassaus is van bloemkool, dus je krijgt ook nog eens extra groenten binnen ;). Ik ben erachter gekomen dat bloemkool heel fijn is om mee te werken in sauzen, omdat het je saus echt volume geeft en het heeft best wel een neutrale smaak, dus je kunt er alle kanten mee op. Om het AIP proof te maken heb ik courgettepasta gebruikt, maar je zou ook linzenpasta of volkorenpasta kunnen gebruiken. Het recept is verder glutenvrij, melkvrij, lactosevrij en vegan.

Ingrediënten (2 personen)

Kaassaus

 • 400 gram bloemkoolrijst
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 250 ml kokosmelk
 • 6 el edelgistvlokken
 • Italiaanse kruiden
 • Zout en peper

Pasta + toppings

 • 2 courgettes
 • 1 bakje kastanjechampignons
 • Zwarte olijven

Bereiding

 1. Maak eerst de kaassaus. Verhit de pan met een beetje kokosolie en voeg de rode ui en knoflook toe.
 2. Voeg na een paar minuten de bloemkoolrijst toe en bak deze voor 2 minuten.
 3. Schenk de kokosmelk erbij en laat alles 10 minuten zachtjes gaar koken. Tip: heb je kokosmelk uit blik, schudt deze niet, zodat je zo min mogelijk water aan het gerecht toevoegt. Het water zakt meestal naar de bodem van het blik.
 4. Haal nu je pan van het vuur en voeg de edelgistvlokken, Italiaanse kruiden en zout en peper toe. Proef tussentijds even of je meer edelgistvlokken moet toevoegen.
 5. Pureer het vervolgens tot een gladde saus.
 6. Als topping heb ik deze keer voor kastanjechampignons gekozen. Deze kan je ondertussen bakken in een aparte pan.
 7. Voor de pasta gebruik ik per persoon 1 courgette. Met een spiraalsnijder kan je hier courgettini van maken. Ik serveer de pasta gewoon rauw en laat het verwarmen door de kaassaus die eroverheen gaat.

Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden!

xx