Skip to main content

In de begin maanden van 2020 heb ik het AIP dieet gevolgd, om mijn lichaam qua voeding en darmen te resetten. Het protocol/dieet heeft mij goed geholpen. Door Hashimoto zat ik altijd laag in mijn energie en werkten mijn darmen niet optimaal. Dit is sinds het AIP dieet flink verbeterd! Binnenkort zal ik nog een post maken over wat het AIP dieet precies is en wat het exact voor mij heeft gedaan. Tijdens het dieet mag je geen tomaten eten. Tomaten zijn namelijk nachtschades en deze kunnen “schadelijk” zijn voor mensen met een auto-immuunziekte. Nachtschades bevatten antinutriënten en deze stofjes beschermen de plant/vrucht. Deze antinutriënten doen een gezond mens niet zoveel, maar voor iemand met een auto-immuunziekte kan het voor ontstekingen zorgen. Je kunt er bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten van krijgen.

Na een paar maanden ben ik gestopt met het AIP dieet en wilde ik weer tomaten eten. Ik had voornamelijk trek in romige tomatensoep. Het onderstaande recept is vegan, dus je kunt deze tomatensoep ook eten als je lactose-intolerant bent of als je een melkallergie hebt.

Ingrediënten

 • 750 gram romatomaten
 • 5 stukjes zongedroogde tomaten
 • 200 ml kokosmelk
 • 200 ml water
 • Basilicumblaadjes
 • een teentje knoflook
 • 1 (rode) ui
 • Zout en peper
 • 1 el kokosolie

Bereidingswijze

 1. Snij de rode ui en knoflook fijn en fruit dit in een pan met kokosolie voor ongeveer 5 min.
 2. Snij de de romatomaten en zongedroogde tomaten. Dit hoeft niet netjes, want je gaat het later toch blenden. Voeg de tomaten toe aan de pan.
 3. Voeg nu het water toe. Dit hoeft maar een laagje water te zijn. En doe ook gelijk wat basilicumblaadjes erbij.
 4. Laat de soep voor 10 minuten koken.
 5. Pak nu je staafmixer en pureer alles fijn.
 6. Voeg de kokosmelk toe. Doe dit wel steeds met kleine beetjes, zodat je soep niet te waterig wordt.
 7. Serveer de soep met extra basilicum en wat zout en peper.