Skip to main content

Wat is PMS?

PMS staat voor premenstrueel syndroom en is een groep klachten die vlak voor de menstruatie kan optreden. Zo kan je last hebben van huilbuien, depressieve gevoelens, cravings, opgezwollen borsten, vocht vasthouden, duizeligheid, vermoeidheid, constipatie en ga zo maar door. Eigenlijk allerlei klachten waar je niet elke maand op zit te wachten.

PMS en de daarbij horende klachten is iets waar vrouwen de laatste jaren steeds vaker last van hebben. Toch was dit niet de bedoeling van moeder natuur. Zeker niet in combinatie met de klachten tijdens de menstruatie, zoals krampen, pijn in de onderrug, misselijkheid, diarree etc. Dubbelfeest. Je menstruatiecyclus hoort eigenlijk vlekkenloos te verlopen, dus zonder pijn, depressies en cravings. Is dit niet het geval dan is dit een teken van je lichaam dat je hormonen niet in balans zijn.

Er wordt verondersteld dat de oorzaak van PMS te maken heeft met de progesteronspiegel in de tweede (en derde) week na de menstruatie. Vanaf de tweede week stijgt je progesteronlevel sterk, zodat je baarmoederwand verder verdikt en zich voorbereidt op de innesteling van een bevruchte eicel. Maar bij PMS stijgt je progesteronlevel niet hoog genoeg en blijft het zelfs onder het oestrogeenlevel zitten. Hierdoor heb je dus vanaf de tweede week van je menstruatiecyclus een laag progesteronlevel en een hoog oestrogeenlevel, terwijl dat juist andersom moet zijn. Een te laag progesteronlevel zorgt vervolgens voor klachten als hoofdpijn, depressie, cravings, etc. Oftewel de PMS klachten.

Hoe weet je dat je last hebt van PMS?

Hoe weet je nu zeker dat je PMS hebt? Er bestaat niet een gemakkelijk test die je zomaar kunt doen, maar je kunt wel de komende 3 maanden een dagboek bijhouden. Elke keer als je een van de PMS klachten ervaart, schrijf je dit op. Op deze manier heb je van 3 maanden, en dus van 3 cycli een overzicht van je klachten. Ben je door dit overzicht ervan overtuigd dat je PMS hebt, volg dan de onderstaande tips om je klachten te verminderen. Ook nu kan je weer 3 maanden een dagboek bij houden om te kijken of je klachten verminderen of zelfs uitblijven. Stiekem is dut ook een soort training waardoor je meer bewust wordt van je eigen lichaam.

5 tips die jouw PMS klachten verminderen

Natuurlijk is elk lichaam anders en zijn er misschien wel andere oorzaken die zorgen voor een hormonale disbalans, zoals een traag werkende schildklier, maar de volgende basisregels kunnen je klachten verminderen en misschien wel voorkomen.

 • Neem extra magnesium + vitamine B6
  Neem magnesium tauraat i.c.m. vitamine B6 (P-5-P is de actieve vorm). Deze combinatie zorgt ervoor dat beide vormen goed door het lichaam worden opgenomen. Daarbij heeft magnesium tauraat een positieve werking op de hormonale disbalans en een tekort aan vitamine B6 wordt vaak in verband gebracht met klachten als opgezwollen borsten. Het is daarbij goed om te weten dat de anticonceptiepil en zuivelproducten de opname van vitamine B6 verstoord.
 • Fix je schommelende bloedsuikerspiegel
  Als je last hebt van cravings in de weken voor je menstruatie, dan is dit een teken van een schommelende bloedsuikerspiegel. Om je bloedsuikerspiegel zo min mogelijk te laten schommelen, kan je het beste suiker vermijden. Denk aan de gewone tafelsuiker en geraffineerde koolhydraten, zoals witte rijst, pizza, wit brood, pasta, bewerkte ontbijtgranen, koek, snoep, frisdrank etc. Kies vooral voor onbewerkte voeding, zoals groenten, (gedroogd) fruit, vlees, vis, noten en zaden. Misschien is dit ook wel het perfecte moment om je bakkunsten te perfectioneren! Op deze manier heb je controle over de ingrediënten en het zorgt ervoor dat je meer bewust bent van je voeding.
 • Neem extra omega 3
  Ga meer omega 3 rijke voeding eten. Omega 3 is niet alleen ontstekingsremmend, maar het heeft ook positief effect op je hormonen. En het kan je menstruatiepijn verminderen. Een goede bron van omega 3 is vette vis, zoals zalm, makreel, haring, paling en sardines. Natuurlijk kan je ook een goede visolie of krillolie nemen. Eet je veganistisch of vegetarisch dan kan je kiezen voor een omega 3 supplement op basis van algen.
 • Ga bewegen
  Het is misschien het laatste waar je aan denkt wanneer je PMS klachten ervaart, maar ga bewegen. Ga vooral bewegen in de buitenlucht, zodat je ook vitamine D en serotonine aanmaakt. Serotonine is een hormoon dat nodig is voor het produceren van melatonine (slaaphormoon) en genoeg serotonine maakt je vrolijk en gelukkig. Dus ga vooral buiten wandelen, hardlopen, fietsen of doe een HIIT workout in het park. Bonus tip: ga vooral in de ochtend op een lege maag bewegen. Dan pak je ook nog je schommelende bloedsuikerspiegel aan én heb je ’s avonds genoeg tijd om lekker te Netflixen!
 • Vermijd stress
  Stress heeft een negatief effect op je hormonen en immuunsysteem. Het is eigenlijk de nummer 1 factor van een hormonale disbalans. Dit komt door het volgende. Simpel gezegd heeft je lichaam 3 hoofdsystemen: 1. stress systeem, 2. immuunsysteem en 3. hormoonsysteem. Het stress systeem is altijd de baas, want je moet in elke situatie kunnen vechten of vluchten. Dus wanneer je continu een hoog stressniveau hebt, moet dit systeem ook extra gevoed worden met de juiste bouwstoffen. De stoffen die je eigenlijk nodig had voor de andere systemen. Na een tijdje kan je hormoonstelsel hierdoor uit balans gaan. Het mist bouwstoffen en het heeft geen tijd om te herstellen. Daarbij is het goed om te weten dat stress van alles kan zijn: stress op je werk of thuis, van teveel (suikers) eten, of juist te weinig eten, en zelfs extreem veel en heftig sporten is een stressfactor voor je lichaam. Ontspanning en balans in je voeding is dus geen overbodige luxe.

Ik hoop dat je er iets aan hebt!
x