Skip to main content

Ken je dat: je bent een heerlijk dagje in de zon geweest, je hebt eigenlijk niks gedaan behalve aan je kleur gewerkt en toch ben je aan het einde van de dag ontzettend moe en sloom. Mij werd altijd verteld dat dit te maken heeft met de warmte. Maar is dat wel zo? Eigenlijk zijn er twee verklaringen waarom je moe wordt van een zonnige dag:

1. Afkoelen kost energie

Je lichaam doet er alles aan om een kerntemperatuur te houden van ongeveer 37 graden. Als het buiten warmer wordt, of je gaat een tijdje in de zon zitten, dan gaat de kerntemperatuur omhoog. Dit wil je lichaam niet en daarom gaat je lichaam proberen om af te koelen. Je huidporiën worden verwijd en je gaat zweten. Het afkoelen van je lichaam kost veel energie. Daarbij verlies je door al dat zweten veel vocht. Drink je die dag onvoldoende, dan maakt het vochttekort je moe. Het is dus belangrijk om met warm weer voldoende te drinken. Normaal gesproken wordt er aangeraden om zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken, maar met warm weer is minstens 2 liter nodig.

Wist je dat je hersenen ook goed gaan op water? Water verhoogt je reactiesnelheid, alertheid en concentratie. Voel je je nu een beetje slaperig en niet gefocust? Neem een glas water!

2. Je hebt een magnesiumtekort

Vooral in de zomermaanden, vanaf zonkracht 3, maakt je lichaam zelf vitamine D aan. Dit gebeurt onder invloed van UV-B. Als deze ultraviolette straling op je huid valt, dan wordt er in je huid provitamine D gevormd. Vervolgens wordt de provitamine D geactiveerd naar de bruikbare vorm vitamine D3. Voor deze activatie is magnesium nodig. Heb je een magnesiumtekort, dan kost de omzetting van vitamine D veel energie. En dit maakt je zo moe als je een tijdje in de zon bent geweest. Het is dus verstandig om vooral in de zomermaanden extra magnesium te nemen. Dit kan je doen door meer voedingsmiddelen te eten die magnesium bevatten of door een supplement te slikken.

Magnesium rijke voeding

  • Rauwe cacaopoeder of pure chocolade met ten minste 70% cacao. Bekijk hier een recept voor een homemade hot chocolate.
  • Avocado
  • Noten: vooral cashew noten, paranoten en amandelen.
  • Peulvruchten
  • Tempeh
  • Zaden en pitten: lijnzaad, chiazaad en pompoenpitten.
  • Volkoren granen, zoals spelt en haver.
  • Vette vis, zoals zalm, haring, makreel en sardines.
  • Groene bladgroenten
  • Bananen

Maak bijvoorbeeld in de ochtend een havermoutje met banaan, rauwe cacaopoeder, noten en zaden.

Magnesium supplementen

Merk je dat je wel wat meer magnesium kan gebruiken? Dan kan je naast de voedingsopties ook kiezen voor een supplement. Ik raad altijd twee soorten magnesium aan: malaat en tauraat. Magnesium malaat neem je in de ochtend en deze vorm zorgt voor meer energie gedurende de dag. Magnesium tauraat neem je in de avond en deze vorm zorgt voor meer rust in je hoofd en helpt bij een goede nachtrust. Kies wat jij op dit moment nodig hebt of neem beide vormen voor een optimale gezondheid.

Bij Vitakruid vind je magnesium supplementen van goede kwaliteit. Gebruik Vitakruid kortingscode GOALH10 voor 10% korting.

X