Skip to main content

Kombucha bestaat eigenlijk al duizenden jaren. Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van Kombucha. Zo zou de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi in 221 v.Chr. als een van de eerste Kombucha hebben gedronken. Maar het zou ook de zieke Japanse keizer In-Giyo in 414 n.Chr. geweest kunnen zijn. Hij zou genezen zijn door een speciaal drankje gemaakt door dokter Komu-ha. Anyway, wie het ook was, ik ben hem dankbaar.

Wat is Kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde drank, gemaakt van groene of zwarte thee, suiker, gist en bacteriën. In het fermentatieproces zorgen de gist en bacteriën ervoor dat de suiker in de thee wordt omgezet naar koolzuur, complexe zuren, probiotica en een heel klein beetje alcohol (0,5 à 1 procent). Originele Kombucha is dus laag in suiker, aangezien het meeste suiker wordt gefermenteerd. Soms wil een fabrikant nog wat extra suiker of vruchtensap toevoegen voor een zoetere smaak. Check dus altijd de ingrediënten!

De gezondheidsvoordelen

Door het fermentatieproces is Kombucha eigenlijk meer dan alleen een gezond alternatief voor frisdrank. Kombucha bevat namelijk veel antioxidanten die o.a. goed zijn voor je immuunsysteem en lever. Daarnaast bevat het drankje probiotica wat goed is voor je darmflora en het verbeteren van je spijsvertering. Voor mensen met Hypothyreoïdie en Hashimoto is het dus goed om af en toe Kombucha te drinken, aangezien je lever, immuunsysteem en darmen wel een extra steuntje kunnen gebruiken.

Tip voor beginners

Heb je nog nooit Kombucha gedronken? Begin dan met 1 glas of een half flesje. Je darmen kunnen namelijk direct reageren op het drankje! (Niet zo fijn als je niet thuis bent). En let ook op de eventuele toegevoegde suikers.