Skip to main content

We zijn geneigd om elke dag hetzelfde te ontbijten, want dat is makkelijk en handig als je weinig tijd hebt. Maar voor je lichaam is dit niet zo fijn. Je lichaam heeft variatie nodig en wil verschillende voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit lukt niet als je elke dag hetzelfde ontbijt. Op den duur wordt het ook een beetje saai. Het is toch veel leuker om het spannend te houden? Om uit te kijken naar je ontbijt? Om er elke dag weer een feestmaal van te maken?

Om je wat inspiratie te geven, heb ik een lijst gemaakt met verschillende ontbijtjes. Hierin kun je eindeloos in variëren. Begin met ingrediënten die je lekker vindt, en ga op een gegeven moment een stapje verder, en kies voor ontbijtjes die je nog nooit hebt geprobeerd.

Havermout

Basisrecept: kook 40 gram havermout met ongeveer 200 ml (plantaardige) melk.

  • Appeltaart havermoutpap: maak het basisrecept en voeg daar appel, kaneel en rozijnen aan toe. Je kunt eventueel nog wat walnoten toevoegen.
  • Snickers havermoutpap: voeg aan het basisrecept een theelepel cacaopoeder en een snufje zout toe. Als je havermoutje klaar is roer je er nog een lepel notenpasta doorheen.
  • Red velvet havermoutpap: maak het basisrecept, maar gebruik 100 ml (plantaardige) melk en 100 ml bietensap. Voeg ook nog een theelepel cacaopoeder toe en wat frambozen als topping.
  • Worteltaart havermoutpap: maak het basisrecept en voeg hier een handje geraspte wortel en wat kaneel aan toe. Als topping kan je er nog een handje walnoten en rozijnen aan toevoegen.

Naast havermoutpap kan je natuurlijk ook pap maken van boekweitvlokken en teff. Wil je wat extra vezels toevoegen, dan zijn zaden, zoals lijnzaad, chiazaad en hennepzaad supergoed en voedzaam.

Smoothies

Met smoothies kan je ook alle kanten op. Belangrijk is wel dat je een voedzame smoothie creëert, die niet alleen uit fruitsuikers bestaat, maar ook uit eiwitten, vetten en vezels. Belangrijk is ook dat je toppings toevoegt aan je smoothie, zodat je moet kauwen. Dit zorgt voor een betere spijsvertering en een betere opname van alle voedingsstoffen. In de post “Hoe maak je een gezonde smoothie” lees je hier meer over.

Yoghurt

Vind je het lekker om yoghurt te eten als ontbijt, dan is het ook hier belangrijk om te variëren. Je hebt natuurlijk de standaard yoghurt van koeienzuivel, maar je hebt ook geitenyoghurt. Eet je geen zuivel zoals ik, dan bestaan er gelukkig nog veel meer opties, zoals soja yoghurt, kokosyoghurt, haveryoghurt en amandelyoghurt.

  • Fruit: het is een beetje saai om gewoon kale yoghurt te eten. Voeg daarom verschillende soorten fruit toe, zoals banaan, appel, frambozen, aardbeien, blauwe bessen of perzik.
  • Toppings: naast fruit kan je ook wat granola, havermout, rozijnen, kokosvlokken, of noten en zaden toevoegen.

Wil je van je yoghurt ontbijt een feestje maken? Probeer dan dit ontbijttaartje uit!

Hartig

Ben je niet zo’n zoetekauw? Dan kan je natuurlijk ook de dag beginnen met een hartig ontbijt. Ook hierin kun je eindeloos in variëren. Hieronder vind je verschillende opties voor een hartig ontbijt:

  • Avocado toast: rooster een (glutenvrij) broodje of pak twee crackers. Prak een halve avocado met een beetje zout, peper, chili vlokken en citroensap. Smeer de toast of crackers met je avocadospread. Je kunt eventueel nog wat gerookte zalm of een gekookt eitje toevoegen.
  • Omelet met groenten: klop twee eieren in een kom en voeg zout en peper toe. Snijd de groenten die je lekker vindt, zoals prei, spinazie, paprika, ui en tomaat. Voeg deze gesneden groenten toe aan de geklopte eieren. Roer het beslag goed door. Verwarm een koekenpan met een beetje kokosolie en bak hier de omelet in.
  • Heb je dit recept voor groente pannenkoeken al gezien? Ook ideaal als ontbijt. Heb je weinig tijd in de ochtend? Maak de pannenkoeken dan de avond van tevoren.
  • Heb je weinig tijd in de ochtend? Je kunt natuurlijk ook de restjes van de avond daarvoor opeten 😉

Zoals je ziet kan je alle kanten op: van zoet naar hartig en van fruit naar groenten. Alles is mogelijk! Je moet gewoon alles een keer proberen en ontdekken wat je lekker vindt!