Skip to main content

Bloemkool is echt een groente waarmee je eindeloos kan variëren. In een andere post had ik al vegan kaassaus gemaakt van bloemkool, maar je kan er nog veel meer mee maken. Nu heb ik twee recepten waarmee je de bloemkoolrijst vervangt voor bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Ideaal als je minder koolhydraten wilt eten, het Paleo dieet volgt of als je net als ik het AIP dieet doet.

Poké bowl

Het leuke aan een Poké bowl is dat je het kunt samenstellen zoals je dat zelf wilt. Voor dit recept heb ik de “standaard” ingrediënten gebruikt, maar je kunt ook gewoon jouw favoriete groenten gebruiken. Heb je helemaal geen inspiratie maar wil je wel je eigen poké bowl samenstellen? Kijk dan op Deliveroo of Thuisbezorgd wat de meest verkochte Poké bowls zijn, dan zit je altijd goed 😉 Nog een andere belangrijke tip: gebruik coconut amino’s i.p.v. sojasaus. Deze sojasaus variant smaakt even lekker, bevat geen gluten en bevat een stuk minder zout. Daarnaast bevat het talloze voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, diverse B-vitamines en vitamine C.

Ingrediënten (2 personen):

 • Bloemkoolrijst (400 gr)
 • Komkommer
 • Bosui
 • Avocado
 • Wortel
 • Zalm

Kook de bloemkoolrijst voor twee minuten en snij de groenten en zalm in stukjes. Doe alles samen in een kom en besprenkel het met coconut amino’s.

Kokosrijst

Het tweede recept is vooral geschikt voor de AIP’ers onder ons. Het is namelijk een soort curry, maar zonder de nachtschades, zoals chilipeper en curry poeder. Nachtschades bevatten alkaloïden. Dit is een stof dat dient als een afweermiddel en wordt ingezet door planten om zichzelf te beschermen tegen insecten, dieren en mensen. Ook planten beschermen zich dus om niet opgegeten te worden. Helaas is deze stof erg belastend als je een auto-immuunziekte of een lekkende darm hebt.

Ingrediënten (2 personen):

 • Bloemkoolrijst (400 gr)
 • Kokosmelk (400 ml)
 • Pompoen (400 gr)
 • Wortel (300 gr)
 • 2 Rode ui
 • Kurkuma poeder
 • Stukje gember
 • 2 teentjes knoflook
 • Citroengras poeder
 • Koriander

Kook de bloemkoolrijst met de kokosmelk voor 3 minuten. Het moet een beetje een dikke rijstepap worden; kijk dus even of je het langer moet koken. Kook daarnaast de pompoen en wortel in een aparte pan voor 10 minuten. Doe daar tevens de knoflook en gember bij, zodat de kruiden alvast in de groenten kunnen trekken. Serveer vervolgens de groenten met de rode ui, kurkuma, citroengras en koriander, en doe daar de kokosrijst bij.

Ik hoop dat deze twee recepten ook bij jou in de smaak vallen! Wat zijn jouw favoriete recepten met bloemkoolrijst? Let me know in the comments below! X