Skip to main content

Sorry voor dit negatieve begin, dramatic pause, maar de vleesvervangers in de supermarkt zijn niet gezond. De meeste producten zijn ontzettend bewerkt en bevatten allerlei ingrediënten zoals soja, tarwe, palmvet, raapzaadolie, koolzaadolie, melk, suiker en “natuurlijke” aroma’s. Ingrediënten waar je lichaam niet blij van wordt! Als je een vegetarische burger wilt eten, kan je hem beter zelf maken. Daarom heb ik een eenvoudig recept gemaakt voor vegan bonenburgers. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig!

Ingrediënten

  • 1 blik zwarte bonen (400 gr)
  • 50 gram havermeel*
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper
  • Extra kruiden naar keuze: ik heb uienpoeder, paprikapoeder en chilivlokken gebruikt
  • Optioneel: 1 el pompoenpitten en 1 el zonnebloempitten

*Als je geen havermeel in huis hebt, maar wel havermout, dan kan je de havermout blenden totdat je meel krijgt.

Bereidingswijze

  1. Snij de ui en winterpeen heel fijn, en pers een teentje knoflook.
  2. Fruit de winterpeen, ui en knoflook in een koekenpan. Doe dit totdat de ui glazig wordt en haal dan de pan van het vuur.
  3. Was de zwarte bonen goed af. Doe de bonen in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om de bonen te pureren.
  4. Doe vervolgens alle ingrediënten in een kom, dus ook de winterpeen, knoflook en ui. Het handigste is om alles te mengen met je handen, zodat je uiteindelijk een bol kan vormen.
  5. Rol nu 6 ballen en maak deze vervolgens plat met je handen of een spatel. Zorg ervoor dat het de vorm krijgt van een hamburger.
  6. Verwarm een koekenpan met kokosolie en bak alle hamburgers totdat de buitenkant er lekker krokant uitziet.